Matje van de Camp

Ontwikkelaar, onderzoeker, consultant

Hoi, ik ben Matje!

Kleurrijk, inventief en gedreven. Een niet te stillen honger naar kennis en vooruitgang is wat mij beweegt.

Ik zoek naar uitdaging in alles wat ik aanpak. Of het nu gaat om het maken van een WordPress plugin, het ontwikkelen van een mobile game, of de uitvoering van een onderzoeksproject… Altijd jaag ik naar de meest efficiënte en effectieve oplossing, zelfs – of vooral – als ik daar mijn skillset voor uit moet/mag breiden. Zo zorg ik dat ik altijd up-to-date ben met de huidige ontwikkelingen en mijn klanten de beste service kan bieden.

Hieronder kun je lezen waar ik me in mijn studie en carrière zoal mee beziggehouden heb.
Ben je meer visueel ingesteld? Neem dan een kijkje naar mijn portfolio.

Opleiding

Universiteit van Tilburg 2009 - 2016
PhD - Computer Science
Proefschrift: A Link to the Past: Constructing Historical Social Networks from Unstructured Data

Universiteit van Tilburg 2007 - 2008
Master of Arts - Human Aspects of Information Technology
Proefschrift: Explorations into Unsupervised Corpus Quality Assessment
Onderscheiding: Geslaagd "met genoegen"

Universiteit van Tilburg 2004 - 2007
Bachelor of Arts - Bedrijfscommunicatie en Digitale Media
Bijvak: Mens en Informatie
Onderscheiding: Geslaagd "met genoegen"

Onderwijs

Universiteit van Tilburg 2016
Docent - Social Media Analytics
Social Media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. We delen allemaal onze ervaringen en meningen op platformen als Facebook. Dit soort interactiedata is van onschatbare waarde voor professionals als marketeers, onderzoekers en journalisten. Maar hoe meet je nu een publieke opinie via sociale media? Wat kun je opmaken uit de zichtbare trends? Waarom zijn bepaalde campagnes succesvol en anderen niet? Dit zijn het soort vragen waar Social Media Analytics zich mee bezighoudt.
Voor dit vak ontwikkelde ik de syllabus en de gehele cursusopzet. Ook maakte ik een online laboratorium waarin studenten zelf aan de slag konden met data van Facebook en Twitter, overzag ik de wekelijkse practicumlessen, en beoordeelde ik alle ingeleverde opdrachten. Een leuke en, ook voor mij, leerzame ervaring waarin ik nauw contact had met de studenten.

Universiteit van Tilburg 2012 - 2013
Docentassistent - Transmedia Journalism
Transmedia Journalism gaat over het najagen en vertellen van journalistieke verhalen met behulp van een verscheidenheid aan media. Voor dit vak verzorgde ik de technische college's. Daarnaast hielp ik bij het opzetten en managen van een groot onderzoeksproject uitgevoerd door onze studenten en studenten van het ROC, getiteld "Geluk op 13". Tijdens de college's werd door onze studenten een uitgebreide enquête samengesteld over geluk en veiligheid, met een knipoog naar bijgelovigheid. De enquête werd vervolgens door de ROC-studenten voorgelegd aan alle inwoners van Tilburg die wonen op nummer 13. De resultaten hebben we gebruikt als input voor een afsluitende opdracht.

Werkervaring

De Taalmonsters 2013 - Heden
Eigenaar
De Taalmonsters zijn technisch uitvoerder van enkele door de overheid gesubsidieerde onderzoeksprojecten, waaronder Whitelab. Whitelab is een online interface waarin taalkundigen een enorme hoeveelheid Nederlandse teksten (500 miljoen woorden!) kunnen verkennen en doorzoeken. Dit helpt hen bij hun onderzoek en in het onderwijs. Daarnaast nemen De Taalmonsters commerciële opdrachten aan op het gebied van data- en tekstanalyse, database- en serverbeheer, en ontwikkeling/aanpassing van websites en applicaties.

Radboud Universiteit 2016
Post-Doctoraal Onderzoeker
In deze rol ontwikkelde ik full stack oplossingen ter ondersteuning van prof. dr. Alicia Montoya in haar onderzoek naar boekbezit in de late achttiende eeuw. Voor haar maakte ik datacuratie interfaces, OCR oplossingen voor het omzetten van gescande historische documenten naar door de computer leesbare tekst, en visualisaties voor data-analyse. Op alle vlakken een erg uitdagende baan.

ABS Laundry Business Solutions 2008 - 2009
Functioneel Ontwerper
Als functioneel ontwerper verzorgde ik de vertaling van klantwensen naar functionele specificaties voor de programmeurs. Na afloop testte ik de software om te controleren of alles naar behoren werkte. Hier heb ik vooral geleerd om te zorgen dat de gebruikerservaring niet verloren gaat in de technische details. En dat inzicht pas ik nog dagelijks toe.

SpITs – Universiteit van Tilburg 2006 - 2008
IT Support Medewerker
Bij SpITs heb ik met veel plezier de eerste- en tweedelijns support verzorgd voor alle medewerkers van de Sociale Studies faculteit van de Universiteit van Tilburg. Een hecht team met leuke collega's - en leuke klanten! Naast het verlenen van ondersteuning heb ik uit alle vragen die ik kreeg de meest voorkomende samengebracht in een online kennisbank, en heel veel PC's geïnstalleerd.

Publicaties

Hiervoor verwijs ik je graag naar mijn Google Scholar profiel.